Home / Artikel Cahaya Islam / Apa itu Zina Hati?

Apa itu Zina Hati?

Soalannya, “Boleh tak buat post tentang zina hati??Ana teringin nak tahu..”

Sabda Rasulullah…

“Zina mata dengan melihat, kedua telinga zinanya mendengar, lidah zinanya bercakap, tangan zinanya berpegangan, kaki zinanya melangkah dan hati zinanya dgn berhasrat, membayangi,dan berharap. Semua itu dibenarkan (direalisasi) oleh kemaluan.” (HR Bukhari).

Rujukan: Kitab Riyadhus Solihin dalam Bab larangan melihat Wanita.

zina hati

Sebelum itu, semua org pasti sudah maklum dengan perkara berkaitan hati. Apabila disebut hati, maka tak boleh lari dari ilmu ‘Tasawwuf’. Jadi, jelas ianya bukanlah sesuatu yang boleh diterangkan oleh org2 sebarangan.

Berikut adalah soalan2 famous yang telah menerjahku sejak zina hati semakin berleluasa kebelakangan ini..

Kemusykilan Pertama: “Apakah maksud detail zina hati?”

Al-jawab: Jika dilihat di atas, zina hati diterjemahkan kepada 3 iaitu:

 1. Berhasrat.
 2. Berharap.
 3. Membanyangi.

Jika dilihat dari terjemahan melayu yang lainnya pula ada yang mengatakan merindui dan mengingini. Walaubagaimanapun, huraiannya tidaklah menyimpang jauh ke mana. Maaf, matan hadis dalam bahasa arab tidak dapat diletakkan atas beberapa masalah.

Baiklah, mari kita lihat dulu mengapa ia dinamakan zina hati. Berbalik kepada Al-Qur’an: “janganlah kamu mendekati zina” (al-isra’:32)

Lalu, apa yang dikatakan hadis tadi semuanya menjurus kepada zina dan semuanya adalah dilarang dalam Islam bertepatan dengan ayat ini dalam kalimah “mendekati”. Dari sini, kita dapat faham bahawa apa yg dikatakan sebagai zina hati itu ialah “perasaan dalam hati yang mendorong ke arah penzinaan”. Harap maklum.

Kemusykilan Kedua: “Adakah apabila kita minat seseorang, lalu hati kita asyik teringat padanya, itu termasuk zina hati?”

Al-jawab: Islam adalah agama yang menghormati fitrah manusia. Rasanya semua maklum. Namun fitrah itu juga bukanlah sewenang2nya diikuti sehingga menimbulkan fitnah. Dalam keadaan ini, perasaan minat pada manusia itu adalah fitrah. Lalu, adakah itu termsuk fitrah yang dilarang atau yg dihalalkan?

Jawapannya, perasaan minat kepada seseorang itu bukanlah termasuk zina hati. Ianya termasuk dalam fitrah manusia yang mana amat dihormati oleh Islam dan halal jika tidak secara berlebihan (contohnya x makan, x minum, samapi tinggal solat, termenung x tentu pasal, dan lain2). Walaubagaimanapun, bagi mereka yang menjaga wara’nya ataupun amat takut dengan taqwanya akan rosak, lalu eloklah dijauhkan. Ini kerana, walaupun perasaan itu tidak haram ianya boleh merosakkan kesempurnaan ibadah seseorang dan kesucian hati. Tetapi, sekali lagi diingatkan, ianya halal selagi tidak memudharatkan diri.

Kemusykilan Ketiga: “Abeh tu, apakah yang termasuk dalam zina hati?”

Al-jawab: Perasaan minat juga boleh termasuk dalam zina hati. Aikk? camne lak tuh? tadi cakap tak…

Ia boleh jika kita minat padanya sehingga kita terbayang2 pada minda, ataupun kelopak mata kita. Inilah yang ditafsirkan oleh hadis tadi sebagai membayangi. Membayangkan seseorang yang kita minat pada otak akan membawa kepada benda yang lebih melarat. Lebih2 lagi jika kita membayangi aurat si dia. Lalu, itu secara jelasnya termasuk dalam zina hati. ianya adalah HARAM dan dilarang keras dalam Islam.

(Rujukan: Minhajul ‘Abidin karya Imam Ghazali dan Hikam ibnu ‘Atoillah)

KESIMPULAN

Sesuatu yang kita wajar jaga semestinya kita perlu jaga. Begitu juga perkara2 yang dikatakan halal dalam islam tapi boleh mendatangkan kepada haram. Sekiranya kita mampu dan berdaya untuk menjauhkan daripadanya, jauhkanlah dan jagalah dirimu.

Seperti juga kemusykilan kedua tadi. Perasaan minat tidak boleh dilawan kerana ianya akan meletup dan memudharatkan diri serta orang lain. Tapi, sebaiknya DIKAWAL. Contoh terbaik ialah bagaimana Imam Syafie’. Ketika dia mengadu kenapa pada hari itu dia susah untuk mengingati hafalannya. Apabila disuruh mengingati dosanya, lalu teringat dia tatkala dalam perjalanan, dia TERnampak betis seorang wanita yng kainnya ditiup angin. Seperti kita maklum, pandangan pertama itu bukanlah haram, tapi walaupun halal, tetapi ianya tetap mendatangkan kesan kepada hatinya.

Namun, bagi mereka yang sudahpun dilanda oleh perkara2 seperti ini dan tidak dapat lagi menjauhkan diri, lalu disarankan janganlah terus sahaja melawan perasaan dengan alasan tadi. Sesudngguhnya, apa halal itu tetap halal sekiranya kita dapat KAWAL. Tiada salahnya memendam perasaa pada seseorang. Tetapi janganlah sehingga berlaku kesan pada diri sendiri dan manusia skeliling yg tidak elok.

TAPI, PERASAAN ITU TIDAK SALAH.. YANG SALAHNYA IALAH PERBUATAN YANG LAHIR DARIPADA PERASAAN ITU..

Sekian dariku yang terAMAT..AMAT..AMAT.. Dhaif..

Terima kasih kepada: Muhd Alfateh

About wanwma

Check Also

Halal, Haram dan Syubhah

Halal Haram dan Syubhat   عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيرٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا …

21 comments

 1. susahnye nk jage hati kn….
  hurmmmmmmmm…….

  semoga dikuatkan iman…
  .-= ayue aishah menulis diblognya tentang.. semoga berbahagia.. =-.

 2. Salam penuh keindahan dari Indahkasihku

  Hati adalah pusat maksiat dan iman. Sungguh sukar mengawalnya jika iman dijauhi. Terkadang tidak mampu mengelak diri dari memandang sesuatu yang menyenangkan mata dan hati terutama kala senyuman diberi dan membuat hati ceria. Masya Allah… bagaimana boleh terjadi sedemikian. teringat kata-kata berikut : Dari mata turun ke hati. sangat besar ertinya dalam membuat jiwa bergelora.

  Maaf, baru ada kesempatan hadir.

 3. hati yang macam ini perlu dibersihkan dengan zikir2 , insyallah Allah akan bantu kalau ingin berubah.. 🙂
  .-= zik menulis diblognya tentang.. Kenapa manusia berperang?? =-.

 4. salam..
  jika begitu kita kenalah sentiasa awas pada setiap mata kita ni.
  Lebih-lebih lagi gologann hawa..jangan suka berpakaian terdedah sana sini..
  .-= Suri menulis diblognya tentang.. “Apa kamu buat dengan Ayat Syifa?” =-.

  • Yer..betul sangat dah tu Suri! Kalau membayangkannya saja dah berdosa, apatah lagi melihat wanita2 seksi itu..huhuhu..susah betul..

 5. Benar2!

  syukran atas sebaran…
  .-= Muhd Alfateh menulis diblognya tentang.. Ada seorang Gadis.. =-.

 6. mohd khiruddin zuliskandar

  fuh! susahnye nak jage hati kan,moga tuhan pelihara mata dari perkara yang menghairahkan

 7. salam,,,

  saya mohon copy yek artikel ini….sy dh copy,,,sekirenya ini illegal,,beritahu yek,,,nnt sy delete…

  terima kasih:)

 8. minta izin, saya nak link kan entry ni ke dalam entri saya ye.. =] terima kasih…

 9. N Azalina bt Minah

  kadangkala kita manusia ini selalu alpa dan leka

 10. terima kasih atas n3 nih ye 🙂

 11. Assalamualaikum .. minta share ye =) nak link kan entry ni ke dalam entri saya ..

 12. Assalamualaikum , saya nak share dekat blog saya yaa 🙂

 13. alhamdulillah…akhirnya soalan yang dipendam ada juga jawapan yg memuaskan hati…

 14. Salam. Artikel yang bagus, terima kasih. Hm nak tanya, kenapa saya tak boleh nak copy ya?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *