IKTIBAR DARIPADA KISAH NABI YUSUF A.S.

Mari sama-sama kita renungi kisah Nabi Yusuf a.s. yang diceritakan di dalam al-Quran. Siapa yang ceritakan kepada kita? Allah Yang Maha Mengetahui segala-galanya. Ia bukan rekaan, bukan sesuatu yang diada-adakan. Ia suatu kisah kehidupan yang benar-benar berlaku. Diceritakan sebagai iktibar dan pengajaran sepanjang zaman.

Nabi Yusuf a.s., abang-abangnya mahu membunuhnya semasa dia masih kecil, tetapi dia tidak mati.

Mereka mahu melenyapkan semua kesan-kesannya, tetapi Allah angkat darjatnya.

Kemudian dia dijual sebagai hamba, tetapi akhurnya dia menjadi orang yang berkuasa.

Mereka ingin hapuskan kasih sayang dari hati ayah terhadapnya, tetapi sebaliknya perasaan itu tambah mendalam.

Maka jangan risau apa yang dirancang oleh manusia untuk menyakiti kita. Sesungguhnya kehendak Allah mengatasi segala-galanya.

Lihat babak-babak yang dilalui seterusnya…

Dia dimasukkan ke dalam penjara kerana kesalahan yang tidak pernah dilakukannya.

Di dalam penjara, dia merupakan ‘banduan’ terbaik sebagaimana diperakui oleh penghuninya “Sesungguhnya kami memandangmu termasuk dalam kalangan orang yang baik” (Yusuf:36)

Namun banduan lain keluar dahulu daripadanya, dan dia – walaupun baik – tetap meringkuk di dalam penjara beberapa tahun lamanya. Salah seorang temannya keluar untuk menjadi menjadi khadam, seorang lagi keluar untuk dibunuh, dan dia menunggu dan menunggu…

Akhirnya dia keluar untuk menjadi seorang penguasa di Mesir, bertemu dengan kedua orang tuanya, keluarga yang terpisah bercantum semula… alangkah bahagianya!!!

Maka sesiapa yang terasa lambatnya penyelesaian tiba, maka jadikan kisah Nabi Yusuf a.s. ini sebagai obor harapan yang sentiasa menyala

~Zaadut-Taqwa~

SUMBER: ustaznaimblog

Add Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.