Home / Fakta / MUSIM NYANYUK PADA UMUR PENCEN

MUSIM NYANYUK PADA UMUR PENCEN

*Punca: MUSIM NYANYUK PADA UMUR PENCEN*
*Oleh: Arnaldo Liechtenstein, ahli fizik.*

Setiap kali saya mengajar perubatan klinikal kepada pelajar pada tahun keempat perubatan, saya mengemukakan soalan berikut:

Apakah penyebab nyanyuk pada orang tua?

Sebahagian mereka mengatakan: “Tumor di kepala”. Saya menjawab: Tidak!

Yang lain mencadangkan: “Gejala awal Alzheimer”. Saya menjawab lagi: Tidak!

Dengan setiap penolakan jawapan mereka, mereka semakin tiada idea.

Dan mereka lebih terbuka ketika saya menyenaraikan tiga sebab yang paling biasa:

– diabetes tidak terkawal;
– jangkitan salur kencing;
– penyahhidratan

Ia mungkin terdengar seperti gurauan, tetapi tidak. *Orang yang berusia lebih dari 60 tahun selalu berhenti merasa dahaga dan akibatnya mereka berhenti minum air.*

Apabila tidak ada orang yang mengingatkan mereka untuk minum air, mereka cepat terhidrat. Dehidrasi adalah teruk dan mempengaruhi seluruh badan. Ia boleh menyebabkan nyanyuk yang tiba-tiba, penurunan tekanan darah, peningkatan jantung berdebar, angina (sakit dada), koma dan juga kematian.

*Kebiasaan lupa minum air ini bermula pada usia 60 tahun, ketika kita hanya perlu mempunyai lebih dari 50% air di dalam badan kita. Orang yang berusia lebih dari 60 tahun mempunyai simpanan air yang lebih rendah. Ini adalah sebahagian daripada proses penuaan semula jadi.*

Tetapi ada lebih banyak komplikasi. Walaupun mereka mengalami dehidrasi, mereka tidak merasa seperti ingin minum air, kerana mekanisme keseimbangan dalaman mereka tidak berfungsi dengan baik.

*Kesimpulan:*
Orang yang berumur 60 tahun ke atas mengalami dehidrasi dengan mudah, bukan hanya kerana mereka mempunyai bekalan air yang lebih kecil, tetapi juga kerana mereka tidak merasakan kekurangan air di dalam badan.

Walaupun orang berusia lebih dari 60 tahun kelihatan sihat, kemerosotan prestasi tindak balas dan fungsi kimia dapat merosakkan seluruh tubuh mereka.

Oleh itu, terdapat dua makluman:
1) *Jadikan kebiasaan untuk minum air.* Cecair termasuk air kosong, jus, teh, air kelapa, susu, sup, dan buah-buahan yang kaya dengan air, seperti tembikai, tembikai susu, pic dan nanas; Oren dan jeruk juga berfungsi.

*Yang penting ialah, setiap dua jam, anda mesti minum sedikit cecair. Ingat ini!*

2) Makluman untuk ahli keluarga: sentiasa memberikan cecair kepada orang yang berumur lebih dari 60 tahun. Pada masa yang sama, awasi mereka.

Sekiranya anda menyedari bahawa mereka menolak minum air dan dari hari ke hari, mereka mudah tersinggung, sesak nafas atau merasa kurang perhatian, ini adalah merupakan gejala dehidrasi yang berulang.

Arnaldo Liechtenstein (46), ahli fizik, adalah seorang doktor umum di Hospital das Clínicas dan seorang profesor kolaborasi di Jabatan Perubatan Klinikal di Fakulti Perubatan Universiti São Paulo (USP).

Adakah anda suka?

Jadi sebarkan! JANGAN LUPA MELAKUKANNYA SEKARANG!

Rakan dan keluarga anda perlu tahu dan menolong anda untuk menjadi lebih sihat dan bahagia.

*Adalah lebih baik untuk dikongsi! Bagi orang yang berumur lebih dari 60 tahun.*

Bahagia selalu 😊

About mai

Check Also

43 Tahun

  SubahanAllah. Ini adalah gambar seorang Jemaah Haji berasal dari Pakistan yang telah tersebar di …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *