Home / Artikel Cahaya Islam / Apabila Kuasa Allah Berbicara

Apabila Kuasa Allah Berbicara

Seorang pemuda tentera yang berkerja sebagai tentera di sebuah negara asing sering dihina kerana dia mempercayai adanya ALLAH… Seorang Kapten yang berkepercayaan atheist mahu menguji beliau dalam usaha memalukan beliau kepada kalangan tentera yang lain… Kapten tersebut memanggil beliau utk mengambil kunci Jeep askar utk dialihkan kedudukan Jeep trsebut ke tmpat yg disediakan….

Jawab pemuda itu : “Saya tidak boleh memandu kapten“. Beliau tidak mempunyai kemahiran dlm memandu Jeep yg canggih tersebut.

Kapten itu berkata: “Kamu mintalah pada tuhan kamu dan tunjukkan bahawa tuhan kamu itu berkuasa atau tidak…”

Lalu pemuda itu mengambil kunci tersebut dan berdoa kepada ALLAH s.w.t…ketika beliau sedang berjalan menghampiri Jeep tersebut…dengan penuh berhati-hati beliau mengerakkan JEEP tersebut ke tmpat asalnya…lalu beliau mematikan enjin Jeep tersebut. Pemuda itu keluar dari Jeep tersebut dengan perasaan teruja kerana pertama kali beliau memandu Jeep secanggih itu walaupun hanya beberapa meter sahaja pergerakan yang dilakukan, keluar sahaja dari Jeep tersebut, kelihatan Kapten dan tentera yang lain menangis kesemuanya…

Lalu mereka semua berkata: “KAMI MAHU BERIBADAH KPD TUHAN KAMU!!” Kata tentera-tentera yang lain. Pemuda tersebut berasa hairan… Lalu Kapten yang menyuruh pemuda itu mengalihkan Jeep tersebut membuka hud Jeep tersebut dan menunjukkan kepada pemuda itu bahawa Jeep tersebut tidak mempunyai enjin.

MAHA SUCI ALLAH YANG MAHA ESA LAGI BERKUASA…Melutut pemuda tersebut bersama tentera yang lain bersujud kepada ALLAH S.W.T…

SUBHANALLAH….

Sumber

About wanwma

Check Also

Halal, Haram dan Syubhah

Halal Haram dan Syubhat   عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيرٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا …

No comments

  1. Subhanallah…ana begitu terharu mendengarnya..

  2. Subhanallah…Maha Suci Kuasa ALLAH…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *