Home / Pendidikan

Pendidikan

Tadika ABS. Tadika Pertama Yang Mendidik Anak Kecil Tentang Keusahawanan

  Tadika ABS bermaksud Tadika Aktif, Bijak dan Santun. ABS itu sendiri pada asalnya adalah singkatan dari Ainon Business School. Namanya sahaja sudah membawa maksud sekolah perniagaan. Namun ia bukan sebuah tadika yang mengajar anak kecil tentang perniagaan sehingga proses pembesaran mereka diabaikan. Sebaliknya kanak-kanak dididik dengan penuh hormat, ceria, …

Read More »

Proses Kejadian Manusia Peringkat Demi Peringkat

PERINGKAT PERTAMA NUTFAH : iaitu peringkat pertama bermula selepas persenyawaan atau minggu pertama. Ianya bermula setelah berlakunya percampuran air mani. ¬†Maksud firman Allah dalam surah al-Insan : 2 : ” Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia daripada setitis air mani yang bercampur yang Kami (hendak mengujinya dengan perintah dan larangan), kerana …

Read More »

Kenapa Yahudi Bijak? Kita Perlu Menyaingi Mereka!

Artikel ini dialih bahasa dari penulisan Dr. Stephen Carr Leon. Beliau membuat sebuah tesis bertajuk ‘Mengapa Yahudi Bijak’. Kenyataan ini bukan untuk mengakui kebijaksanaan Yahudi tetapi untuk menggambarkan bagaimana dengan rancangan mereka kita semua boleh telah terpedaya dengan aturan mereka. Ikuti penulisan Dr. Stephen Carr Leon di bawah dan ketahui …

Read More »

Kempen Aurat Saya Maruah Saya!

Sedih apabila kita melihat anak-anak muda begitu asyik memaparkan bentuk badan dan semua bahagian badan yang begitu menghairahkan. Dengan gejala minah rempit, kegilaan masyarakat untuk menjadi artis, pendedahan aurat dalam laman sosial seperti Facebook, Tagged, Friendster, Myspace dan sebagainya. Tiada lagi rasa malu, tiada lagi nilai aurat dalam diri wanita-wanita …

Read More »

Kenali Diri Dan Kerjaya Yang Diminati

Soalan: Saya ni seorg yang pendiam dan kurg bersosial.saya meminati bidang math,fizik dan kimia.tetapi saya tidk tahu apa pilihan kerjaya yg sy ada kerana sikap sy yg pendiam ini.saya juga seorg yg pemalu dan sukar berkata2 jika berdepan dengan orang ramai.boleh bantu saya? Sebenarnya masalah ini melanda ramai anak-anak muda …

Read More »

Menguruskan Kerja Menggunakan Peta Minda

Tentunya pembaca blog WanWMA adalah orang-orang yang sentiasa memandang ke depan dan mempunyai idea, rancangan, strategi dan pelbagai tugasan yang direncanakan. Keadaan ini memaksa kita sentiasa merancang tugasan dengan teliti dan kemas. Mungkin setiap orang di antara kita mempunyai corak yang berbeza dalam mengendalikan idea dan pengurusan kerja masing2. Bagaimanapun …

Read More »

(Umum) Didik Anak Kita Mulai Sekarang

Post kali ini sekadar ingin berkongsi sedikit langkah dan pesanan dari para kekasih Allah tentang cara mendidik anak. Anak-anak adalah zuriat dan pewaris kita di masa hadapan. Meskipun kita telah meninggal dunia, saham yang dilakukan oleh anak-anak masih sampai kepada kita. Saham yang dimaksudkan ialah dosa dan pahala.

Read More »

(Pendidikan) Apa Akan Jadi Dengan Budak Ni?

Dulu saya pernah jugak jadi cikgu sementara. Memang kelakar dan kesian tengok cara budak-budak zaman sekarang jawab soalan. Ehem…budak sekarang? Sama jer sebenarnya dari dulu lagi…patut la dalam kajian ada menyatakan bahawa golongan yang paling ramai mengalami stress adalah guru. Mana tak stress, korang try la baca apa yang salah …

Read More »