Breaking News

Tan Sri Robert Kuok Hock Nien – Orang Kaya No.1 Malaysia

Kali ini saya ingin berkongsi kisah seorang tokoh yang menjadi orang no. 1 terkaya  di Malaysia. Jika anda ada cita-cita seperti saya iaitu untuk menyaingi kekayaan Bill Gate ( hahaha), anda perlu saingi orang ini terlebih dahulu! Hohoho…. “Beliau sungguh teliti, bercita-cita tinggi dan tak banyak cakap, mudah didampingi. Pertuturannya …

Read More »

Menguruskan Kerja Menggunakan Peta Minda

Tentunya pembaca blog WanWMA adalah orang-orang yang sentiasa memandang ke depan dan mempunyai idea, rancangan, strategi dan pelbagai tugasan yang direncanakan. Keadaan ini memaksa kita sentiasa merancang tugasan dengan teliti dan kemas. Mungkin setiap orang di antara kita mempunyai corak yang berbeza dalam mengendalikan idea dan pengurusan kerja masing2. Bagaimanapun …

Read More »

Sungai Di Dalam Laut

Saya tidak mahu bercerita panjang tentang perkara ini kerana artikel ini dipetik dari blog orang lain. Anda boleh membaca keterangan lanjut mengenai perkara ini di blog tersebut. Klik di sini. Bagaimanapun, marilah kita sama-sama mengucapkan kalimah yang membersarkan Allah di atas setiap ciptaan-Nya. Di bawah adalah video yang menunjukkan sungai …

Read More »

Anda Sedang Usahakan Perniagaan Kecil Atau Berpotensi?

Hampir setiap hari saya menerima email, iklan di FB dan macam-macam bentuk pengiklanan yang menjanjikan pulangan wang cepat, mudah dan banyak. Pada kebiasaannya saya akan delete atau remove terus iklan seperti ini. Tetapi kadang-kadang saya akan membacanya juga untuk melihat potensi, strategi dan testimoni pengguna dan penjual. Bagi saya, ada …

Read More »

3 Soalan 1 Penampar

Ada seorang pemuda yang lama belajar di luar negeri kembali ke tanahair dengan angkuh dan sombong. Di dalam benak kepalanya telah lama tersimpan 3 pertanyaan yang dianggapnya tiada siapa yang boleh menjawab. Satu hari beliau bertemu seorang imam tua di kampungnya: PEMUDA: Pak imam apakah boleh menjawab pertanyaan-pertanyaan saya? PAK …

Read More »

Motivasi Kerja Oleh Dato Dr. Fadzilah Kamsah

‘Ada orang datang ke pejabat dengan perasaan penuh gembira & ceria, ada datang dengan perasaan ‘biasa’ dan ada datang dengan perasaan serba tak kena ‘.. Ingat lah, sesiapa yang datang hanya dengan perasaan ‘biasa’ saja, hasilnya adalah ‘biasa’ saja, sesiapa yang datang dengan ceria, hasilnya akan jadi lebih daripada biasa …

Read More »

Koleksi Fakta 2

Entri kali ini adalah sambungan daripada entri lepas iaitu Koleksi Fakta. Mengetahui fakta-fakta menarik ini membantu kita menambahkan ilmu pengetahuan dan membuka mata hati merasai kebesaran Allah. Sama-samalah kita mengambil manfaat dari fakta yang dianggap benar seperti mana kajian yang telah dibuat. Selamat Membaca! Tahukah Anda Bahawa: Angel falls di …

Read More »

Idea Buat Duit 2.3

Ini adalah sambungan daripada artikel dahulu yang mana kita membincangkan tentang OPM. Anda boleh semak artikel tersebut di sini. Kali ini kita akan bicara pula tentang OPE atau Other People Effort dan boleh juga kita kira sebagai OPT atau Other People Time, maksudnya ialah Masa atau Tenaga orang lain. Apa …

Read More »

Kawan Lelaki…

Suatu pengalaman yang pernah saya lalui suatu ketika dahulu. Masa tu saya adalah seorang pelukis potret yang biasa melukis di pasar malam. Setiap kali melukis saya akan edarkan bisnes kad. Pada kebiasaannya, 100 keping kad habis dalam masa 2-3 jam saja. Kad memang laku, bisnesnyer tak macam pun..hohoho.. Ramai yang …

Read More »

Hantaran Pertunangan

Ehem..ehem..apabila saya membuat entri ini, tentu ada saja rakan-rakan nakal yang akan mengusik saya. Maklum la saya ni masih membujang..hohoho..sebenarnya entri ini pernah saya keluarkan dalam blog lama saya. Saya sengaja update kembali di sini sebagai peringatan untuk diri sendiri. Bagi mereka2 yang masih membujang seperti diri ini, boleh la …

Read More »