TOLONGLAH TANYA AKU DI MANA, KAWAN.. Mengunjungi seorang kawan yang sedang kritikal sakit, dia menggenggam erat tangan saya, lalu menarik ke mukanya, dan membisikkan sesuatu.. Dalam airmata berlinang dan ucapan yg terbata2 dia berkata,” Jika awak tidak melihat saya di syurga, tolong tanya pada Allah di mana saya, tolonglah saya …

Read More »

Doa Diberikan Hidayah

Doa Diberikan Hidayah عَنْ عَبْدِ اللَّهِ عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَنَّهُ كَانَ يَقُولُ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْهُدَى وَالتُّقَى وَالْعَفَافَ وَالْغِنَى Daripada Abdullah (Abdullah bin Mas’ud) daripada Nabi SAW bahawasanya baginda SAW pernah berdoa: “Ya Allah! Sesungguhnya aku memohon kepada-Mu petunjuk, ketakwaan, al-iffah (terhindar daripada perbuatan yang tidak baik) …

Read More »

PERBANYAKKAN SELAWAT

1) Perbanyakkan berselawat kepada Nabi Muhammad SAW , disaran 100x kali sehari, jika mampu 1000x , buat 1000x , minimum 10x pagi & 10x petang setiap hari (selepas subuh & selepas asar) . Selawat yg paling afdhal ialah selawat ibrahimiah (seperti di tahiyat akhir) 2) Jangan tinggal menjawab azan,& selepas …

Read More »

TAHARAH

Kadang kesian tengok orang tak tahu langsung bab taharah ni. Bila diajar lagi melenting, ini paling kesian. 1. Seluar dalam terkena keputihan, masuk sekali dalam mesin basuh, putar semua sekali dengan baju baju lain. Baju anak baju suami semua campur. Sepatutnya kena cuci dulu keputihan tu bagi bersih sampai hilang …

Read More »

Kelebihan dan Fadhilat Ayat Al Kursi Ayat 255 daripada surah Al Baqarah yang lebih dikenal sebagai ayat Al Kursi ini juga digelar Penghulu Segala ayat Al Quran. Ayat Al Kursi diturunkan selepas hijrah Nabi Muhamad SAW dengan diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kebesaran dan kemuliannya. Syaitan dan iblis menjadi gempar …

Read More »

HEBATNYA SEORANG MUKMIN

“Jangan korek sangat apa yang tidak perlu kita tahu. Jangan cari tahu dalam sangat, sebab nanti kita yang sakit. Ada cerita yang Allah simpan yang tidak sesuai untuk kita tahu buat masa ini. Cukuplah sekadar apa yang Allah tunjuk. Yang Allah tak tunjuk biarkan jadi rahsia.” Kadang kala, ada suatu …

Read More »

Tinggalkan Perkara Yang Tidak Bermanfaat عَنْ أَبِي هُرَیْرَةَ رَضِىَ الله عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ الله صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّم : مِنْ حُسْنِ إِسْلاَمِ الْمَرْءِ تَرْكُهُ مَا لاَ يَعْنِيهِ Daripada Abu Hurairah RA beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: Diantara kesempurnaan Islam seseorang ialah dia meninggalkan sesuatu yang tidak berkaitan dengannya …

Read More »

KATA MEREKA……

*Baca la..sedih* Dulu masa saya kecik-kecik, saya selalu dapat no 1 dalam kelas tadika dan sekolah rendah… Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya…. Dulu saya dapat 5A UPSR… Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya…. Dulu saya …

Read More »

SIHIR AIN

SIHIR AIN. ======= Ada kawan kawan / followers FB tanya aku : ” tak pernah nampak pun aku up gambar anak / isteri / keluarga “. Malahan masa aku pergi bercuti pun, sampai ada yang tanya ingatkan aku pergi bercuti seorang diri. Satu masa dahulu, masa peringkat awal aku guna …

Read More »

Apa itu Tasawuf?

“Dulu, isteri aku suka post gambar makanan kat sosial media. Tapi, lepas dia slow-slow faham apa itu Tasawuf, dia dah stop.” “Sebab? Dia dah mula faham gambar itu boleh menimbulkan rasa sedih bagi yang teringin tapi tak mampu.” Korang ada belajar tasawuf tak? ** ** ** Saya terbaca status kenalan …

Read More »