Home / Artikel Cahaya Islam / Perbezaan Kubur Antara Lelaki Dengan Wanita

Perbezaan Kubur Antara Lelaki Dengan Wanita

Isteri : “Abang… Boleh sayang tanya?

Suami: Yer sayang nak tanya apa?

Isteri : “Sayang pelik la abang.. Kenapa syarat dalam Islam.. Bila lelaki meninggal dunia.. Kuburnya digali sedalam 5 kaki… Tapi kubur wanita.. Berlainan digali sedalam 7 kaki?”

Suami : oOoo.. InsyaAllah senang ja jawapannya tue.. (sambil tersenyum).. Kalau nak tau Islam nie agama yang sangat prihatin dan bijaksana. Sebenarnya sebab kubur wanita digali lebih dalam dari lelaki kerana jika berlaku banjir.. Jenazah wanita tersebut tak akan terapung ke atas dan akhirnya akan membuka aurat jenazah.. Islam sangat menjaga aurat kaum wanita.. Sampaikan hingga nyawa dah melayang dari jasad pun, Islam masih melindungi aurat kaum wanita.

Isteri : “SubhanaAllah.. Besarnya kuasa Allah ya abang.”

Suami : (hanya tersenyum) 🙂

Wahai kaum wanita.. Tutuplah aurat mu dengan sempurna ketika masih bernyawa. Kerana insyaAllah Allah juga akan membantu melindungi aurat mu walaupun nyawa sudah tiada suatu hari kelak. SubhanaAllah… Allahuakhbar!

Petikan: Cinta dan Persahabatan dalam Islam

About wanwma

Check Also

Halal, Haram dan Syubhah

Halal Haram dan Syubhat   عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ النُّعْمَانِ بْنِ بَشِيرٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمَا …

3 comments

  1. Indahnya Islam dalam menjaga aurat kaum wanita.Islam meninggikan darjat wanita.Tetapi malangnya diakhir zaman ini kaum wanita itu sendiri yang merendah dan menghinakan maruah mereka sendiri.

  2. Saya ada pertanyaan;adakah malaikat itu berkahwin dn branak pinak dan benarkah malaikat tak perlu bernikah untk berkahwhin?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *