Breaking News

HEBATNYA SEORANG MUKMIN

“Jangan korek sangat apa yang tidak perlu kita tahu. Jangan cari tahu dalam sangat, sebab nanti kita yang sakit. Ada cerita yang Allah simpan yang tidak sesuai untuk kita tahu buat masa ini. Cukuplah sekadar apa yang Allah tunjuk. Yang Allah tak tunjuk biarkan jadi rahsia.” Kadang kala, ada suatu …

Read More »

Tinggalkan Perkara Yang Tidak Bermanfaat عَنْ أَبِي هُرَیْرَةَ رَضِىَ الله عَنْهُ قَالَ: قَالَ رَسُولُ الله صَلَّى الله عَلَيْهِ وَسَلَّم : مِنْ حُسْنِ إِسْلاَمِ الْمَرْءِ تَرْكُهُ مَا لاَ يَعْنِيهِ Daripada Abu Hurairah RA beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: Diantara kesempurnaan Islam seseorang ialah dia meninggalkan sesuatu yang tidak berkaitan dengannya …

Read More »

KATA MEREKA……

*Baca la..sedih* Dulu masa saya kecik-kecik, saya selalu dapat no 1 dalam kelas tadika dan sekolah rendah… Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya…. Dulu saya dapat 5A UPSR… Semua orang puji saya dan ibu saya akan gembira dan peluk cium saya…. Dulu saya …

Read More »

SIHIR AIN

SIHIR AIN. ======= Ada kawan kawan / followers FB tanya aku : ” tak pernah nampak pun aku up gambar anak / isteri / keluarga “. Malahan masa aku pergi bercuti pun, sampai ada yang tanya ingatkan aku pergi bercuti seorang diri. Satu masa dahulu, masa peringkat awal aku guna …

Read More »

Apa itu Tasawuf?

“Dulu, isteri aku suka post gambar makanan kat sosial media. Tapi, lepas dia slow-slow faham apa itu Tasawuf, dia dah stop.” “Sebab? Dia dah mula faham gambar itu boleh menimbulkan rasa sedih bagi yang teringin tapi tak mampu.” Korang ada belajar tasawuf tak? ** ** ** Saya terbaca status kenalan …

Read More »

BILA SYAITAN TUMPANG, 7 HIDANGAN PUN TAK CUKUP.

Kisah hadith ini wajar kita perhati dan amalkan isinya: عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ضَافَهُ ضَيْفٌ وَهُوَ كَافِرٌ فَأَمَرَ لَهُ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِشَاةٍ فَحُلِبَتْ فَشَرِبَ حِلَابَهَا ثُمَّ أُخْرَى فَشَرِبَهُ ثُمَّ أُخْرَى فَشَرِبَهُ حَتَّى شَرِبَ حِلَابَ سَبْعِ شِيَاهٍ ثُمَّ إِنَّهُ أَصْبَحَ فَأَسْلَمَ …

Read More »

    Kronologi ringkas berkenaan kempen boikot Perancis yang sedang melanda Dunia Arab dan Turki. 1. Kes serangan ke atas pejabat Charlie Hebdo masuk untuk pendengaran kes di mahkamah. 2. Untuk mengenang ulangtahun serangan tersebut, Charlie Hebdo sekali lagi menaikkan karikatur yang menggambarkan Nabi (bukan karikatur biasa tetapi digambarkan seorang …

Read More »

DIHALAU DARI TELAGA NABI S.A.W

Daripada Abu Hurayrah radiyallah ‘anh, bahawasanya Rasulullah pernah menziarahi sebuah tanah perkuburan, lalu baginda berkata, “Salam sejahtera buat kalian wahai penghuni tempat tinggal orang-orang beriman. Kami juga nanti insya-Allah pasti akan menyusuli kalian… Sesungguhnya aku mahu sekali untuk berjumpa saudara-saudara kita.” Para sahabat bertanya, “Tidakkah kami ini ialah saudaramu, wahai …

Read More »

Seorang Supervisor yg telah berkhidmat 30 tahun di dalam sebuah syarikat ‘property developer’ ingin bersara dan mengemukakan surat permohonan kpd majikannya. Pengarah syarikatnya bersetuju tetapi dgn syarat supervisor tersebut hendaklah menyiapkan satu lagi projek sebuah rumah. Supervisor dengan berat hati bersetuju. Kerana tidak sabar untuk bersara cepat maka projek rumah …

Read More »

Orang Yang Enggan Masuk Syurga

Orang Yang Enggan Masuk Syurga   عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ كُلُّ أُمَّتِي يَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ إِلَّا مَنْ أَبَى قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ وَمَنْ يَأْبَى قَالَ مَنْ أَطَاعَنِي دَخَلَ الْجَنَّةَ وَمَنْ عَصَانِي فَقَدْ أَبَى Daripada Abu Hurairah RA, bahwa Rasulullah SAW bersabda: “Setiap umatku akan …

Read More »